obal alba

Zátory

Zátory

polí5 / 2010
Žánry: alternative
EPP027
CDSkladem: 4 ks 199 Kč

O ALBU

Bezpochyby nejméně známá legendární kapela. Dnes už archivní nahrávky vzniklé za zcela amatérských podmínek, ale s nebývale kvalitním zvukem. V souboru, který působil přes 2 roky na konci první pětiletky nového milénia se sešly jemné a křehké duše alternativních veteránů – vyškolených přehrávkami PKS a ostatními radostmi leckdy až příliš reálného socialismu. Skupinu z nicoty vyvzdorovali: Vladimír Línek – hráč na klávesy se zkušenostmi z MCH bandu, a řady dalších skupin (APAD, Nasycen, Stará krev), Zdeněk Konopásek – citlivý bubeník pracující s tichem, neustále obrábějící svůj nástroj k zenové dokonalosti, se zkušenostmi z Dvouleté Fámy a ze spolupráce s Oldřichem Janotou, Pavlem Richterem a Jaroslavem Duškem. Saxofonista Jiří Jelínek s letitou zkušeností s Topolovým Psím vojskem, Tomáš Vodňanský – inspirativní kytarista s rodinnými dadaistickými kořeny a Jarda Kašpar – fakirská postava, jejímž nástrojem - kromě basové kytary - je též virgule, kyvadélko a pájka. Člověk, který vám za týden spíchne z plechovky od čaje dokonalý stereomikrofon.

Kapela vznikla jako vzpomínka a připomenutí počátku 70 tých let – doby, kdy se bigbítová scéna měnila v rockovou – a dosud se hledala. Na dobu tvůrčího kvasu, kdy se od státem tolerovaných souborů oddělovala alternativa, ve které se ještě dalších 10 let dařilo udržet původního ducha a nacházet nové směry vývoje. Na chvíle experimentů a posluchačské vnímavosti, kdy na komerční potenciál elektrické kytary pomýšleli pouze odpadlíci a kdy oficiální soutěže byly předmětem všeobecného pohrdání. Na doby zakázaných oslav muziky a spontaneity, kdy mezi scénou a publikem nestály hráze a baterie ozvučovacích souprav a bezpečnostních agentur.

Inspirována byla pocitem dluhu tam, kde nosné proudy domácích tvůrčích sestav byly neprávem upozaděny rakovinou politické korektnosti a později komerce, která veřejný prostor zákonitě opanovala. Pocitem studu ze situace kdy tuzemské, naprosto objevné a unikátní cesty k novému pojetí významu slova, zvuku a melodie (jak je nastínili například Oldřich Janota, Pavel Richter, ale i Mikoláš Chadima, v jakémsi mixu kořenícím v unikátním skrytém zdroji Slovansko – Germánsko – Židovského soulu) byly opomenuty již tzv. svobodnými médii a nebyly dále rozvíjeny nastupující tvůrčí generací.

Proto zvoleno bylo slovo Zátor. Slovo pozapomenutého významu, značící barieru v přirozeném proudu řeky, hlubinu a vír – navíc fonemicky nejblíže slovu Satori. Možná – řečeno s klasikem „slábnou slova zlá i dobrá“ – ale dokud lidé žijí, bude jejich význam obnovován. Neboť „dobří lidé kráčí vyrovnaným krokem – a ostatní kolem nich tančí dobové tance“

Vladimír Línek texty, zpěv, klávesy (kapelník)
Tomáš Vodňanský kytara
Jiří Jelínek saxofon
Jarda Kašpar basa
Zdeněk Konopásek bicí, trubka

Nahráno v Praze Dubečku (2004, 1-9) a ve Strašnicích (2005, 10-15) remaster Ondřej Ježek, studio Jámor 2011, typo Carton Clan


skladby:

0 1  z a k ř í d l y  l o ž n i c  4 : 2 0
0 2  c o  v i d ě t  j e  4 : 5 7
0 3  t m a  5 : 3 9
0 4  k r á l í k  3 : 1 5
0 5  k a b á t 5 : 2 0
0 6  Lov  3 : 5 9
0 7  j i r c h á ř 5 : 0 7
0 8  N e p ř í t e l  ž e h u 5 : 2 1
0 9  č á r y 6 : 4 5
1 0  S k u t e č n o s t  4 : 4 6
1 1  t r á v a 5 : 5 3
1 2  p o s l e d n í   b á s n í k 4 : 5 0
1 3  p r o p i l  6 : 4 4
1 4  j a r o  3 : 5 0
1 5  ml a d e j  j d e  d o m ů 5 : 2 8


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Alternative

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 299 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 299 Kč
obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MC 79 Kč
LP 799 Kč
obal alba

Květy

Jablko jejího peří
Dostupné varianty
CD 299 Kč
obal alba

Květy

Myjau
Dostupné varianty
CD 299 Kč
INDIES SCOPE
© Indies Scope

IČ 17591864     /     Cejl 825/20, Zábrdovice, 602 00 Brno