obal alba

Bílé včely

Květy

Indies Scope / 2012
Žánry: alternative, rock
MAM524
CDSkladem: 0 ks 299 Kč
dočasně nedostupné

O ALBU

Hlasitá a nekompromisní imaginace!

Opět po roce vykvetly brněnské trvalky Květy, tentokrát hlasitě a bez okrasných lístků. Mezi ostny které škrábou a zadírají se pod kůži, můžete najít krásné originální Květy a písně Martina E. Kyšperského na albu Bílé včely. Květy tentokrát zvolili trochu jiný přístup a se snahou o maximální soustředění natočili album v základní čtveřici, záměrně zcela bez hostů, s důrazem na syrovost a autentičnost.

Album Bílé včely bylo natočeno se zvukařem a producentem Ondřejem Ježkem, v létě 2012 v Praze. Skladby vznikaly několik let a kapela v nich ubrala na strukturovanosti písní, naopak melodie se rozepjaly více směry. Již předem bylo rozhodnuto, že takovýto materiál kapela nahraje sama bez hostů. „Chtělo to jiný koncept. Jen energii nás čtyř. A pak jsem cítil, že ty písně nejlíp zazpívám všechny sám, protože vím, o čem jsou.“ Vysvětluje nepřítomnost jindy tak charakteristických hostujících zpěvaček Martin E. Kyšperský. Ale protože se nahrávalo u Ondřeje Ježka, nemohlo se to nepromítnout do výsledné nahrávky. Na desce se v písních objevují těžko identifikovatelné, většinou elektronické zvuky. „To souvisí i s tím, že album vznikalo právě jen v základní sestavě. Ondra Ježek by se normálně neudržel a nahrál tam všelijaké nástroje (a on to umí!). My mu řekli, že nezveme hosty, ale on může, protože už je vlastně napůl v kapele, v rodině. Vyřešil to tak, že sice nedotáčel nástroje, ale zato nám přidal různá echa, pazvuky, skřípance i úplně sladké ozvěny. Vyrobil to ze střípků zvuku našich vlastních vyhrávek. Duchové ve stroji.“ V některých momentech zní kapela opravdu špinavě, ale vždy s něhou.

Martin E. Kyšperský je výhradním autorem hudby i textu. Kde bere tolik inspirace, že každý roky může natočit nové album? „Jedna skladba byla napsána podle zvláštního snu, jedna byla natočena, potom puštěna pozpátku a pak teprve nazpívána. Kalkulačka, dětská pokladna, ruční ždímačka a starý diktafon s málem úplně vybitými baterkami. Dávno kdesi ztracení spolužáci, starý a unavený lidi, který nikdo nechce poslouchat, les, špatní pastýři, kteří nabízí falešnou útěchu…“ Svět tak jak ho vidí Martin E. Kyšperský je neobyčejný, fascinující a hodný zaznamenání. Pokud alespoň trochu se nebojíte, že se poškrábete o trny, dostane se vám při poslechu alba Bílé včely bohaté odměny.

Ve výpravném bookletu se mění lidské buňky na rostlinné.

Album vychází CD, MP3 ale i na vinylu jako LP, které budeme rozesílat 15.11.2011!!


SKLADBY

ukázka název

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Alternative | Rock

obal alba

Květy

Jablko jejího peří
Dostupné varianty
CD 299 Kč
obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MC 79 Kč
LP 799 Kč
obal alba

Traband

Přítel člověka
Dostupné varianty
CD limit. ed. 399 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 299 Kč
obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 299 Kč

BONUSY





INDIES SCOPE
© Indies Scope

IČ 17591864     /     Cejl 825/20, Zábrdovice, 602 00 Brno