obal alba

LOM

Saténové ruky

Pavian Records / 2021
Žánry: rock, alternative
PM0145
CDSkladem: 5 ks 299 Kč

O ALBU

Svou třetí řadovou desku vydala na konci června jedna z textařsky nejnápaditějších slovenských kapel – Saténové ruky. Kapela ukotvená na poli alternativního rocku pro ni vybrala zvukomalebný název LOM. Syrovou nahrávku zjemňuje několik hostů jako např. oceňovaná zpěvačka Katarína Máliková. Deska vychází u labelu Pavian Records.

Saténové ruky tvoří Marek Kasko Babušiak (zpěv, kytara, baskytara), Vlado Janček (zpěv, kytara), Braňo Bezák (zpěv, kytara, baskytara) a Jožo Lipa (bicí). Čtveřice se potkala poprvé v Bratislavě v roce 2011 a v roce 2015 vydala svou prvotinu Bozkávam, za niž získala ocenění Radio Head Awards pro debut roku a současně i cenu kritiků. Po tomto úspěchu následovalo Tretí album z roku 2017 a svou diskografii nyní doplňují deskou LOM.

LOM se nahrával během dvou společných setkání v lednu a červenci 2019 v horské dřevěnici, což se bezpochyby podepsalo na zvuky desky. Ten je oproti předchozím nahrávkám syrovější a razantnější. LOM navíc zní mnohem rozmanitěji, než předchozí tvorba Saténových ruk. Především proto, že 9 z celkem 11 skladeb bylo nahráno živě. Marek Kasko Babušák se k tomu vyjádřil následovně: “Jde určitě o naši zvukově i stylově nejpestřejší nahrávku. Výsledek je podle mě upřímný, osobní, pravdivý a v jistých momentech i troufalý.” Za výslednou zvukovou podobou desky stojí Erik Horák z Lososound.

Velký podíl na rozmanitosti desky má i početné zastoupení hostů, kteří Saténovým rukám pomohli dotvořit písně pro novou desku. Skladbu Na plný plyn, která má na albu speciální postavení, napsal a odrecitoval Boris Ondreička ze skupiny Kosa Z Nosa, zároveň se v ní ke kapele přidává na kytaru i její bývalý producent Tomáš Sloboda. Kapela k této písni brzy plánuje vydat videoklip. Dalším významným hostem na desce je oceňovaná slovenská zpěvačka Katarína Máliková, která píseň doplňuje znepokojujícím šepotem a hrou na klavír.


SKLADBY

ukázka název

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Rock | Alternative

obal alba

Květy

Jablko jejího peří
Dostupné varianty
CD 299 Kč
obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MC 79 Kč
LP 799 Kč
obal alba

Traband

Přítel člověka
Dostupné varianty
CD limit. ed. 399 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 299 Kč
obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 299 Kč
INDIES SCOPE
© Indies Scope

IČ 17591864     /     Cejl 825/20, Zábrdovice, 602 00 Brno