obal alba

Lovec chvil (2CD)

Jakub Noha

Pavian Records / 2021
Žánry: folkrock
PM0153
CDSkladem: 5 ks 349 Kč

O ALBU

Pražský písničkář, skladatel, zpěvák, kytarista, textař a básník Jakub Noha přichází s novým – tentokrát sólovým – albem Lovec chvil. Nové dvojalbum vzniklo v průběhu minulého roku v Nohově domácím studiu a všechny nástroje na něj nahrál Jakub Noha sám. Stejně tak i všechny texty a hudba (s výjimkou jedné písně Suchého a Šlitra a jednoho australského tradicionálu) pochází z jeho autorské díly. 

Sám Jakub Noha k tomuto přístupu a nahrávání řekl: „Když člověk preluduje na kytaru, stane se, že mu najednou přijde do prstů nějaký riff. A pokud je dost neodbytný a nosný, může z toho vzniknout písnička. A když pak tu písničku hraje kapela, každý tam něco vloží a ten původní riff se dostane do pozadí, je překryt,“ popisuje Noha touhu po čistém autorském zážitku pro posluchače, který albem předává.

Dvojalbum Lovec chvil přináší celkem 13 skladeb – na prvním CD je sedm nových skladeb, doplněné o dvě starší, dosud nevydané písně. Druhé CD sám autor označil jako "protestní" – s pomrkáním na protest songy 60. let. „Když jsem byl před mnoha lety vojnou povinný chlapec, mocně mě oslovila písnička Jó, to jsem ještě žil od Suchého a Šlitra. Ta bezmocnost v nějaké mašinerii, kterou vyjadřuje. Před nedávnem jsem narazil na starou australskou píseň Waltzing Matilda o tulákovi, co musel do 1. světové války, která ho zmrzačila, a vzpomněl jsem si na dávnou dobu protestsongů šedesátých let dvacátého století. A protože ty šedesátky ve skutečnosti ještě vůbec neskončily, přeložil jsem tu australskou lidovku do češtiny, přidal k tomu dvě své písničky a byl tu podklad pro to druhé, protestní CD,“ dokresluje Jakub Noha náladu a inspirace při tvorbě nového alba. Mix alba vznikal v létě 2021 a jsou pod ním podepsaní Jakub Noha a Broněk Šmíd.

 

 

Písně:

CD1:

1. Lovec chvil

2. Půlměsíc

3. Ráj

4. Vkroutila se dovnitř

5. Krávy

6. Panák

7. Rozprsklé vločky

8. Pruhy a klín

9. Země

 

CD2:

1. Komáři v horké noci

2. A kapela zahrála Waltzing Matilda (tradicionál)

3. Jó, to jsem ještě žil (Jiří Suchý/ Jiří Šlitr)

4. My dvě malé myšky

Rok vydání: 2021

 

 


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Folkrock

obal alba

Traband

Domasa
Dostupné varianty
CD limit. ed. 299 Kč
obal alba

Koňaboj

Zdálo sa ně, zdálo...
Dostupné varianty
CD 299 Kč
obal alba

Tomáš Kočko & Orchestr

Godula
Dostupné varianty
CD 199 Kč
obal alba

Traband

Neslýchané (CD+DVD)
Dostupné varianty
CD 299 Kč
obal alba

Jarret

Za hrany
Dostupné varianty
CD 199 Kč
obal alba

Lucie Redlová

Křižovatka
Dostupné varianty
CD 299 Kč
INDIES SCOPE
© Indies Scope

IČ 17591864     /     Cejl 825/20, Zábrdovice, 602 00 Brno