obal alba

Po pěšinách snů

Milan Áda

Indies Happy Trails / 2023
Žánry: folk
26666693
CDSkladem: >5 ks 299 Kč

O ALBU

Když jsem před pěti lety začal pracovat na svém druhém písňovém albu, neměl jsem pro něj zpočátku odpovídající název. Brzy se mi nabídl sám. Vystihoval realitu, již jsem si vysnil a která se začala poznenáhlu zhmotňovat a naplňovat – nahrával jsem své písně s hudebníky, které vděčně poslouchám dlouhá desetiletí, s muzikanty a textaři, kteří jsou mému hudebně – literárnímu srdci nejbližší. Do třetice – s lidmi, které mám moc rád.

Album Po pěšinách snů obsahuje mých 12 autorských skladeb. Producentsky a aranžérsky se nahrávek ujal multiinstrumentalista Radek Hlávka (Robert Křesťan a Druhá tráva, Ivo Viktorin trio), se kterým se na albu objeví i jeho skvělí spoluhráči z Druhé trávy (banjista Luboš Malina, dobrista Luboš Novotný a bubeník Martin Novák), houslista Josef Malina, klávesista Ivo Viktorin, kontrabasistka Svatka Štěpánková a houslová legenda Jan Hrubý. Písně nazpívalo pěvecké trio AG Fleku Blanka TáborskáIvo ViktorinKarel Markytán, píseň s indiánskou tématikou Tašunko Witko! nazpíval Robert Křesťan. Ostatních ženských partů se ujala zpívající kontrabasistka Svatka Štěpánková. Pro sebe jsem si ponechal dvě písně, vokálním duetem s Blankou Táborskou přispěla i má dcera Jana.

Album bylo natočeno ve vyhlášeném zlínském Studiu V a v domácích studiích interpretů, masteringu se ujal zvukový „mág“ Petr Vavřík. Pro vydání alba jsem oslovil brněnské vydavatelství Indies Happy Trails, které se soustředí na autorské projekty českých a slovenských hudebníků. CD jsem opatřil obsáhlým bookletem s textovou přílohou a dvěma bonusy.

CD vydávám na vlastní náklady, na závěrečné položky spojené s dokončením a výrobou alba mi již nezbývají finanční prostředky. Pomozte mi, prosím, dokončit můj vysněný projekt a dostat mé – dnes již vlastně naše - písně mezi posluchače! Vydejte se i Vy po pěšinách snů, věřím(e), že se Vám po nich bude příjemně kráčet. 

Za Vaši pomoc a přízeň Vám srdečně děkuje Milan Áda

Písně:

1.Vánoční (PF´88)  3:35
2. Až jednou  4:04
3. Tenkrát  2:51
4. Měsíc hladu  3:31
5. Tašunko Witko!  5:40
6. Jen ty znáš kouzlo 4:16
7. V korunách  5:43
8. Velikonoční  63:19
9. Žalm  6:58
10. Medvídkům  4:35
11. Curriculum vitae  3:42
12. Po pěšinách snů  5:04

Krátce o písních
Vánoční (PF ´88)
Zpěv: Karel Markytán a Svatka Hlávková s Janou Sklenářovou
Vzpomínka na nenaplněnou mladickou lásku z pradávného roku 1987, zasazená do atmosféry vánoční Prahy.
Až jednou
Zpěv: Ivo Viktorin  
Příběh sebestředné dívky, vydávající své sobectví za osobní svobodu, která se s přibývajícími léty postupně mění v „šedivou a neodbytnou“ samotu.
Tenkrát
Zpěv: Karel Markytán  a Svatka Hlávková
Nostalgická vzpomínka na lásky, jež by měly být dávno zapomenuté. Nejsou, zůstávají uloženy v hlubinách paměti a duše, ačkoliv se odehrály tak dávno – tenkrát …
Měsíc hladu
Zpěv: Svatka Hlávková a Milan Áda
Citová a vztahová prázdnota, kopírující bezútěšnou atmosféru normalizační doby. Bílé vlajky – plachty lodí – vzdali jsme to – tak to chodí  … Rok za rokem plný hladu …
Tašunko Witko !
Zpěv: Robert Křesťan
Četli jsme v mládí s Robertem Křesťanem stejnou knihu – Mé srdce pohřběte u Wounded Knee. Píseň o věčném lidském snu, o touze po svobodě a důstojném životě v míru, jenž nebyl dopřán ani Tašunko Witkovi, náčelníku Šílenému koni, hledajícímu únik z neskutečné reality do vysněného skutečného světa. Píseň napsaná v roce 2016, kdy Evropa ještě netušila, jakých rozměrů nabude katastrofa na jejím východním okraji.
Jen ty znáš kouzlo
Zpěv: Ivo Viktorin
Kopyta jezdců z Mordoru - metafora pro společenskou mizérii, pro zatahující se mračna temnoty, z nichž se zrodila „zlá nymfomanka“ deprese, jež zazvonila u mých dveří. Jen tys měla vůli a sílu mě z ní vytáhnout …

V korunách
Zpěv: Ivo Viktorin
Vnitřní boj o vlastní svobodu a identitu, jehož výsledkem bylo vzdání se letité funkce a z ní plynoucího postavení. Příběh „úspěšného“ muže, který za duchovní pomoci Jeho Svatosti dalajlámy a Johna Lennona pustil po vodě benátských kupců lodě a „sjel o pár pater níž“, aby se  pokusil zůstat sám sebou.
Velikonoční
Zpěv: Svatka Hlávková a Milan Áda
Světlá píseň o naplnění vztahu muže a ženy - o početí nového života, odehrávající se v kulisách Velikonoc a Vsetínských vrchů.
Žalm
Zpěv: Ivo Viktorin a Blanka Táborská, vokál Blanka Táborská a Jana Sklenářová
          rypouši: Jana Sklenářová, Radek Hlávka, Milan Áda a Jan Sklenář

Píseň o pocitech muže, jehož opouštějí dávní přátelé, jdoucí poznenáhlu po jiných cestách. Píseň o smutku ze ztrát, o pochybách  o správnosti  směřování, o stáří, hlásícím se o slovo, o hledání východiska, jež se vzápětí ozvalo hlasitě samo.                                                                 Do písně se mi podařilo „umístit“ mnoho z „svých nejmilejších“  – píseň nazpíval Ivo Viktorin s Blankou Táborskou, která vystřihla i závěrečný vokální duet s mojí dcerou Janou, ve verši o rypouších se po našem boku objevil i syn Jan a hudební „architekt“ alba Radek Hlávka, klavírem píseň dochutil Ivo, whistlí a tarogátem Luboš Malina.
Medvídkům
Zpěv: Blanka Táborská
Pokus o črtu či leporelo života ženy …
Curriculum vitae
Hudba: Filip Zázvorka, upravil Milan Áda
Zpěv: Ivo Viktorin
Noční rekapitulace životní poutě muže stojícího na prahu sedmého decénia.
Hudbu složil dceřin spolužák z konzervatoře  Filip Zázvorka, jemuž se text písně líbil. Mně se zase líbila jeho hudba, přesto jsem - s jeho svolením - měl potřebu ji upravit po svém.
Po pěšinách snů (1.9. 2019)
Zpěv: Blanka Táborská a Ivo Viktorin
Píseň programově psaná pro mou dceru k jejím dvacetinám, píseň, jež se mi dlouho nedařila, poněvadž jsem ji psal z pozice otce. Během koncertu AG Fleku mě Blanka, aniž tušila, přivedla na myšlenku, abych píseň napsal z pohledu matky. Přijel jsem domů a do půlnoci byla píseň hotová. Takže Blanka je vlastně „inspirační spoluautor“ této intimní, autobiografické písně.


INDIES SCOPE
© Indies Scope

IČ 17591864     /     Cejl 825/20, Zábrdovice, 602 00 Brno